Betaal in 3 termijnen tegen 0% rente

2 jaar garantie

Gratis bezorgd in Nederland en België

Avond- en weekend levering

Uit voorraad leverbaar

[email protected] of +31 180 70 92 60 

Wat je moet weten over marmer

Wat is marmer?

Marmer is een natuurproduct dat bestaat uit gekristalliseerd kalksteen. Hoge temperaturen en druk vormden het kalksteen om naar pure calciumcarbonaat met een hoge dichtheid. Eventuele fossielen in het kalksteen zijn hierdoor verdwenen. Als bouwmateriaal is marmer zeer gewild vanwege de vastheid en transparante lichtval. De naam marmer komt van het Griekse Marmaros, wat ‘glinsterende steen’ betekent. Marmer is gemakkelijk te polijsten, maar natuurlijke oneffenheden kunnen desondanks aanwezig blijven in dit natuursteen.

Is het marmer van Marmeren Tafels echt marmer?

Onze tafels zijn van echt massief marmer. Er zijn echter een hoop verschillende tafels die op marmer lijken maar geen echt marmer zijn. Voorbeelden zijn fineer marmer en nepmarmer. Fineer marmer is een dunne laag marmer van 1 tot 3 mm dik, gelijmd op polyester. Nepmarmer wordt gemaakt door marmerstof te combineren met cement of synthetische harsen, zogeheten kweekmarmer. Dat is dus niet het echte natuurproduct marmer wat wij verkopen. Echt marmer herken je aan de suikerachtige structuur en de reactie op een zuur.

Let er ook op dat sommige oppervlakten slechts op marmer lijken door een marmerprint. Met een sticker of opdruk is er dan een faux marmer decoratie aangebracht. Dat vraagt om een andere manier van onderhouden en schoonmaken.

Waar komt marmer vandaan?

De naam marmer komt weliswaar uit Griekenland, maar je komt het overal ter wereld tegen. Elke regio heeft zijn eigen naam en kenmerkende kleur. De meest bekende soorten marmer zijn:

Marmer vind je ook terug in de Verenigde Staten, Rusland, Zweden, China, Roemenië, Turkije en Noord-Macedonië.

Wat zijn de eigenschappen van marmer?

Marmer is opgebouwd uit calciumcarbonaat. Daarom is deze natuursteen gevoelig voor krassen en vlekken. Door het polijsten van marmer krijgt het een diepere kleurweergave en wordt het beter bestand tegen vlekken. Marmer heeft een kristalachtige structuur die je vooral goed ziet in het breukvlak. De verschillende kleurschakelingen en aders wisselen per marmer-regio. In huis brengt marmer een natuurlijke uitstraling, rustig en zacht, die zich goed laat combineren met andere natuurelementen en warme natuurlijke tinten.

Marmer is gevoelig voor zure vloeistoffen zoals azijn, citroensap of vruchtensap. Die maken het oppervlakte dof. Daarnaast kan water zorgen voor kringen. Daarom raden wij aan om de tafel droog te houden van vloeistoffen en bijvoorbeeld onderzetters te gebruiken. Vloeistoffen zoals rode wijn en olie kunnen blijvende vlekken veroorzaken door de porositeit. Diezelfde porositeit maakt van marmer een slechte warmtegeleider: het blijft altijd koel. Marmer is daarom geliefd bij bakkers en banketbakkers, omdat het koele oppervlakte er voor zorgt dat hun deeg niet oververhit raakt. Marmer kan ook niet goed tegen hitte. Plaats daarom geen pannen of onbeschermde glazen met hete vloeistoffen op het marmer, daardoor kunnen doffe plekken ontstaan.

Is mijn marmer beschadigd?

Als natuurproduct is marmer per definitie imperfect. Vaak zitten er nog oneffenheden en oppervlakkige fossieltjes in het blad, ondanks de polijstlaag. Verwar daarom deze oneffenheden niet met beschadigingen aan het blad. Zo kan je in het witte marmer plekjes ontdekken die lijken op putjes. Dit wordt ook wel Taroli genoemd.

Hoe maak je marmer schoon?

Maak je marmer regelmatig schoon met lauw warm water en een zachte doek of spons. Gebruik nooit een schuursponsje en wrijf nooit te hard, want dat kan krassen veroorzaken. Wekelijk schoonmaken van marmer wordt aanbevolen, ook als er geen zichtbaar vuil is. Er is ook speciale marmerreiniger op de markt, informeer hiervoor bij je lokale bouwmarkt. Maak bij een eerste keer een minder zichtbaar stukje schoon om te kijken hoe het resultaat wordt. Neem nog een keer extra af met alleen water om het reinigingsmiddel te verwijderen. Droog het marmer direct af om watervlekken te voorkomen.

Wat doe ik bij een vlek op mijn marmer?

Direct schoonmaken met een schoon en vochtig doekje dat goed absorbeert. Laat de vlek niet intrekken. Gebruik anders een zuurvrije reiniger speciaal voor marmer en volg de instructies goed op om te reinigen. Gebruik niet zomaar een reinigingsmiddel zoals schoonmaakazijn of antikalk, want de zuren in deze middelen lossen de kalk van het marmer op.

Hoe onderhoud ik mijn marmeren tafels?

Onze marmeren tafels hebben een glanzende polijstlaag die bescherming biedt. Toch is het verstandig om de tafel af te dekken als er aan tafel wordt gegeten. Wij adviseren ook om het blad te behandelen met impregneermiddel van StoneTech. Dit beschermt extra tegen roetaanslag, schimmels, lijm en vlekken van olie, vet, wijn, koffie en thee. Maar let op: dat biedt geen garantie dat de marmeren tafel volledig vlekbestendig is. Zeker met zuren is een impregneer niet voldoende om vlekken te voorkomen wanneer de substantie lang op het blad is blijven liggen.

Ook bij normaal gebruik kunnen er toch oppervlakkige krassen ontstaan. Door het marmeren blad eens in de zoveel tijd opnieuw te laten polijsten wordt de marmeren tafel weer als nieuw. Echter, hoort dit, net als met houten tafels, bij het karakter van het materiaal.

Kan ik marmer buiten zetten?

Nee, marmeren tafels zijn niet geschikt om buiten te zetten. Ondanks de gepolijste finish, zal het weer invloed hebben. Daarnaast tasten zure regen en vogelpoep het marmer aan.