Skip to main content

Een marmeren salontafel kan een prachtig middelpunt zijn in je woonkamer, maar de juiste hoogte bepalen is cruciaal om zowel de esthetiek als de functionaliteit van je ruimte te waarborgen. In dit artikel bespreken we hoe je de perfecte hoogte voor je marmeren salontafel kunt kiezen, rekening houdend met verschillende factoren zoals de stijl van je interieur, de functionaliteit en de afmetingen van je andere meubels.
Waarom is de hoogte van je salontafel belangrijk?

De hoogte van je salontafel speelt een grote rol in zowel het comfort als de uitstraling van je woonkamer. Een salontafel die te hoog of te laag is, kan ongemakkelijk zijn om te gebruiken en kan het algehele design van de ruimte verstoren. Hier zijn enkele redenen waarom de hoogte belangrijk is:

 1. Comfort en Gebruiksgemak: Een salontafel die op de juiste hoogte staat, maakt het gemakkelijk om voorwerpen zoals drankjes, boeken en afstandsbedieningen te bereiken zonder ongemak.
 2. Esthetiek en Proportie: De juiste hoogte zorgt ervoor dat de salontafel in verhouding is met de rest van je meubels, waardoor een harmonieuze uitstraling ontstaat.
 3. Functionaliteit: Een goed gekozen hoogte kan de functionaliteit van de ruimte verbeteren, vooral als je de tafel gebruikt voor activiteiten zoals werken, eten of spelletjes spelen.

Standaard hoogte van een salontafel

De standaardhoogte voor een salontafel varieert doorgaans tussen de 40 en 50 centimeter. Deze maat is gebaseerd op de gemiddelde hoogte van bankstellen en stoelen, zodat de tafel gemakkelijk bereikbaar is vanuit een zittende positie.

Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Gelijk aan de zithoogte: De meest gebruikelijke richtlijn is om de hoogte van de salontafel gelijk te houden aan de zithoogte van je bank of stoel, of tot 2-5 cm lager.
 • Specifieke stijlen: Bepaalde stijlen en vormen van salontafels kunnen afwijken van deze norm. Bijvoorbeeld, Scandinavische ontwerpen hebben vaak lagere tafels, terwijl traditionele stijlen soms hogere tafels hebben.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van de hoogte

 1. Hoogte van je bank of stoelen

De zithoogte van je bank of stoelen is de belangrijkste factor om rekening mee te houden. Meet de hoogte van de zitkussens van je bank vanaf de vloer en gebruik deze meting als basis. Als je bank bijvoorbeeld een zithoogte van 45 cm heeft, kies dan een salontafel die tussen de 40 en 45 cm hoog is.

 1. Functie van de Salontafel

Denk na over hoe je de salontafel gaat gebruiken. Als je de tafel voornamelijk gebruikt om drankjes neer te zetten of boeken op te leggen, dan is de standaardhoogte prima. Maar als je de tafel ook gebruikt als eet- of werkplek, kun je overwegen een iets hogere tafel te kiezen.

 1. Stijl en design van de ruimte

Het ontwerp van je woonkamer kan ook invloed hebben op de keuze van de hoogte. Minimalistische en moderne interieurs kunnen profiteren van lagere tafels, terwijl meer traditionele of formele ruimtes beter passen bij hogere tafels. Zorg ervoor dat de hoogte van de salontafel aansluit bij de esthetiek van de rest van de kamer.

 1. Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk is persoonlijke voorkeur een belangrijke factor. Sommige mensen vinden lagere tafels comfortabeler en esthetisch aantrekkelijker, terwijl anderen de voorkeur geven aan hogere tafels. Probeer verschillende hoogtes uit door objecten met vergelijkbare afmetingen te gebruiken voordat je een definitieve keuze maakt.

Verschillende hoogtes voor verschillende doelen

Lagere salontafels

Lagere salontafels, die doorgaans tussen de 30 en 40 cm hoog zijn, zijn ideaal voor moderne en minimalistische interieurs. Ze creƫren een gevoel van ruimte en luchtigheid en passen goed bij lage zitmeubels zoals lounge stoelen of futons.

Voordelen:

 • Ruimtelijk Effect: Lagere tafels kunnen een kamer groter doen lijken omdat ze minder visuele ruimte innemen.
 • Modern Uiterlijk: Past goed bij moderne en minimalistische ontwerpen.

Nadelen:

 • Functioneel beperkt: Minder geschikt voor activiteiten zoals eten of werken aan de tafel.

Standaardhoogte Salontafels

Standaardhoogte salontafels, tussen de 40 en 50 cm, zijn veelzijdig en passen goed bij de meeste bankstellen en zitmeubels. Deze hoogte is ideaal voor dagelijks gebruik, zoals het neerzetten van drankjes, boeken en decoratieve voorwerpen.

Voordelen:

 • Gebalanceerd: Past goed bij de meeste zithoogtes, waardoor een harmonieuze uitstraling ontstaat.
 • Functioneel: Geschikt voor verschillende activiteiten.

Nadelen:

 • Minder opvallend: Kan in grote kamers of bij hoog meubilair minder prominent aanwezig zijn.

Hogere salontafels

Hogere salontafels, vanaf 50 cm en hoger, zijn ideaal voor traditionele of formele interieurs. Ze kunnen ook dienen als een alternatieve werk- of eetruimte in kleine woonkamers.

Voordelen:

 • Functioneel: Biedt extra gebruiksgemak voor werk- en eetdoeleinden.
 • Formeel Uiterlijk: Past goed bij traditionele of formele ruimtes.

Nadelen:

 • Visueel dominant: Kan in kleinere kamers te groot of overheersend lijken.

Conclusie

Het kiezen van de juiste hoogte voor je marmeren salontafel is een balans tussen esthetiek en functionaliteit. Door rekening te houden met de zithoogte van je bank, de functie van de tafel, de stijl van je interieur en je persoonlijke voorkeuren, kun je de perfecte salontafel vinden die niet alleen mooi is, maar ook praktisch en comfortabel.

Of je nu kiest voor een lage, standaard of hoge salontafel, het belangrijkste is dat de tafel past bij jouw levensstijl en de algehele inrichting van je woonkamer. Met de juiste keuze zal je marmeren salontafel een schitterend middelpunt zijn dat de stijl en functionaliteit van je interieur naar een hoger niveau tilt.
Aangesloten webshops