Skip to main content

Er wordt vaak onterecht gedacht dat alle natuurstenen goed bestand zijn tegen vocht, vlekken of krassen. Dit komt doordat de meeste mensen het verschil niet kennen tussen de verschillende subtypes die er zijn. Over het algemeen zijn graniet en kwartsiet de meest harde en minst poreuze type steen. Dit maakt ze beter geschikt voor bijvoorbeeld keukenbladen omdat vocht en vlekken niet in het oppervlak kunnen doordringen.

Populaire marmersoorten als Bianco Carrara of Nero Marquina zijn poreuzer en zijn dus, zonder behandeling, minder geschikt om in keukens of tafelbladen te gebruiken.

Laat je daarom goed informeren over de eigenschappen van de steensoort die je koopt. Als de steensoort poreus is, zorg dan in ieder geval voor een goede bescherming om teleurstelling te voorkomen.

marmeren salontafel rechthoek zwart detail

Er zijn doorgaans 3 verschillende methoden beschikbaar, elk met hun eigen voor-en nadelen:

1. Industriële (chemische) coatings

Industriële coatings worden vaak tijdens het productieproces in de fabriek op natuurstenen tafels aangebracht. Deze coatings zijn speciaal ontworpen om een duurzame en langdurige bescherming te bieden tegen vlekken, krassen en slijtage. Ze creëren een onzichtbare barrière op het oppervlak van de steen, waardoor water en andere vloeistoffen niet kunnen doordringen. Hoewel industriële coatings zeer effectief zijn, hangt hier dan ook wel het hoogste prijskaartje aan vast. Voor tafelbladen met deze coating ga je echt naar een marmerspecialist gespecialiseerd in keukenbladen.
2. Folie

Een andere optie is het laten aanbrengen van een beschermende folie op het oppervlak van de natuurstenen tafel. Deze folies zijn gemaakt van speciale materialen die bestand zijn tegen vlekken, krassen en UV-licht. Ze bieden een uitstekende bescherming en zijn vaak eenvoudig aan te brengen en te verwijderen. Folies zijn ideaal voor tijdelijke bescherming of voor situaties waarin de tafel intensief gebruikt wordt, zoals in commerciële omgevingen. Een folie beschermt jouw tafel volledig en is nagenoeg onzichtbaar. Nadeel is alleen dat ook deze folie kan beschadigen door een scherp voorwerp. Eenmaal beschadigd is dit lastig te herstellen.

marmeren eettafel wit rechthoek detail

3. Impregneermiddel

Impregneermiddelen zijn vloeibare oplossingen die je zelf op het oppervlak van de natuurstenen tafel kunt aanbrengen. Deze middelen worden geabsorbeerd door het steen en vullen de poriën, waardoor de tafel wordt beschermd tegen vlekken en vochtindringing. Impregneermiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende formuleringen, waaronder op waterbasis en oplosmiddelbasis, en kunnen worden aangebracht met een kwast, roller of spray. Ze bieden een effectieve en betaalbare manier om je natuurstenen tafel te beschermen en zijn ideaal voor doe-het-zelvers.

Dit is de meest voorkomende manier om jouw marmeren item te beschermen. Nadeel is dat  na behandeling, dit geen 100% vlek-vrij garantie geeft. In het bijzonder blijft jouw marmeren item kwetsbaar voor zure vloeistoffen als citroen, wijn of azijn.

portoro eettafel zwart goud marmer

Conclusie

Het sealen van een natuurstenen tafel is een belangrijke stap om het oppervlak te beschermen tegen beschadigingen en de levensduur te verlengen. Of je nu kiest voor een industriële coating, een beschermende folie of een impregneermiddel, het is belangrijk om de juiste methode te kiezen op basis van je behoeften en budget. Met de juiste bescherming kan je natuurstenen tafel jarenlang mooi en als nieuw blijven.

Aangesloten webshops