Skip to main content

Japandi is een interieurstijl die de serene eenvoud van Japans design en de functionele elegantie van Scandinavisch design samenbrengt. Het resultaat is een rustgevende en minimalistische esthetiek die zowel warm als modern aanvoelt. Een marmeren eettafel kan een prachtig middelpunt vormen in een Japandi interieur, mits je de juiste balans weet te vinden. In dit artikel geven we je praktische tips en inspiratie om een marmeren eettafel perfect te integreren in je Japandi woonstijl.

Japandi marmeren salontafel interieur

Wat is Japandi?

Japandi is een samensmelting van Japans en Scandinavisch design. Deze stijl kenmerkt zich door:

 • Minimalisme: Eenvoudige lijnen en een gebrek aan overbodige decoratie.
 • Natuurlijke materialen: Gebruik van hout, steen en textiel.
 • Neutrale kleuren: Een palet van aardetinten, wit, grijs en zwart.
 • Functionaliteit: Praktisch en esthetisch design.

Door deze elementen te combineren, creëer je een interieur dat zowel kalmerend als stijlvol is.

De rol van een marmeren eettafel

Een marmeren eettafel kan in een Japandi interieur een luxueus en verfijnd element toevoegen. Marmer staat bekend om zijn tijdloze schoonheid en duurzaamheid, wat het een perfecte keuze maakt voor een centraal meubelstuk. De uitdaging ligt in het combineren van dit opvallende materiaal met de subtiele en ingetogen aspecten van Japandi design.
 1. Kies de juiste kleur marmer

Bij het kiezen van een marmeren eettafel voor je Japandi interieur is het belangrijk om de juiste kleur te selecteren. Neutrale en aardetinten passen het beste bij deze stijl. Denk aan:

 • Wit marmer met grijze aders: Dit klassieke marmer is elegant en tijdloos, en past perfect bij de lichte, luchtige uitstraling van Japandi.
 • Grijs marmer: Een iets donkerdere optie die nog steeds neutraal en veelzijdig is.
 • Beige of crèmekleurig marmer: Deze warme tinten kunnen de natuurlijke elementen van Japandi versterken.
 1. Combineer met houten elementen

Een van de belangrijkste kenmerken van Japandi is het gebruik van natuurlijke materialen, vooral hout. Combineer je marmeren eettafel met houten stoelen of een houten vloer om een harmonieus geheel te creëren. Zorg ervoor dat de houtsoort en -kleur complementair zijn aan het marmer.

 1. Minimalistisch tafeldecor

Houd het decor op je marmeren eettafel eenvoudig en functioneel. Enkele ideeën zijn:

 • Keramische vazen: Gebruik een enkele, mooie vaas met verse bloemen of een tak voor een natuurlijk accent.
 • Houten onderzetters en placemats: Deze voegen warmte toe en beschermen het marmer.
 • Minimalistische kaarsen: Kies voor eenvoudige, ongeparfumeerde kaarsen in neutrale kleuren.
 1. Neutraal kleurenpalet

Een Japandi interieur draait om rust en eenvoud. Gebruik een kleurenpalet van neutrale tinten om de focus op de natuurlijke materialen en vormen te leggen. Combineer de marmeren tafel met zachte beige, witte en grijze tinten voor een samenhangend geheel.

 1. Verlichting

Verlichting speelt een cruciale rol in het creëren van de juiste sfeer in een Japandi interieur. Gebruik zachte, diffuse verlichting om een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Hang bijvoorbeeld een eenvoudige, houten of papieren lamp boven de marmeren eettafel om een subtiel contrast en een rustgevende ambiance te creëren.

 1. Voeg textuur toe

Hoewel Japandi minimalistisch is, is textuur belangrijk om de ruimte interessant en uitnodigend te maken. Gebruik stoffen zoals linnen, wol en katoen in je tafeltextiel, stoelkussens en gordijnen. Deze natuurlijke texturen complementeren het gladde oppervlak van het marmer en zorgen voor een evenwichtige uitstraling.

 1. Functionele accessoires

In een Japandi interieur is functionaliteit net zo belangrijk als esthetiek. Kies accessoires die zowel mooi als praktisch zijn. Voorbeelden zijn:

 • Houten dienbladen: Perfect voor het serveren van maaltijden en snacks, en voegen een warm element toe.
 • Keramisch servies: Eenvoudig, handgemaakt servies past perfect bij de Japandi stijl en ziet er prachtig uit op een marmeren tafel.
 • Planten: Gebruik groenblijvende planten in eenvoudige potten om een vleugje natuur in de ruimte te brengen.

Eetkamer

In de eetkamer kan een marmeren eettafel een indrukwekkend middelpunt zijn. Combineer deze met houten stoelen met linnen kussens voor comfort en stijl. Voeg een vloerkleed van natuurlijke vezels toe onder de tafel om warmte en textuur te introduceren.

Keuken

Als je keuken groot genoeg is, kan een marmeren eettafel ook hier een prachtig accent zijn. Gebruik houten keukenkasten en neutrale tinten om een samenhangende look te creëren. Hang eenvoudige, functionele verlichting boven de tafel om een gezellige eetruimte te maken.

Woonkamer

In een open woonkamer kan een marmeren eettafel dienen als een scheiding tussen verschillende zones. Combineer de tafel met comfortabele zitplaatsen en natuurlijke materialen om een harmonieuze en uitnodigende ruimte te creëren.
Marmeren-tafel-japandi-interieur

Voorbeeldproject: Japandi eetkamer

Laten we een voorbeeldproject doornemen om te zien hoe je al deze elementen kunt samenbrengen in een Japandi eetkamer:

 1. Kleurenschema: Begin met een neutraal kleurenpalet van wit, beige en grijs. Gebruik deze kleuren voor de muren, vloeren en grote meubelstukken.
 2. Marmeren eettafel: Kies een witte marmeren eettafel met subtiele grijze aders als het middelpunt van de ruimte.
 3. Houten stoelen: Plaats houten stoelen met eenvoudige, strakke lijnen rond de tafel. Gebruik linnen kussens voor extra comfort.
 4. Verlichting: Hang een houten of papieren lamp boven de tafel voor zachte, diffuse verlichting.
 5. Tafeldecor: Houd het eenvoudig met een enkele keramische vaas met een tak of bloemen, en een paar kaarsen in neutrale kleuren.
 6. Texturen: Voeg een vloerkleed van natuurlijke vezels toe onder de tafel en gebruik linnen gordijnen om de ramen te bekleden.
 7. Groen: Plaats een paar groenblijvende planten in eenvoudige potten rondom de eetkamer om een vleugje natuur en frisheid toe te voegen.

Conclusie

Het integreren van een marmeren eettafel in een Japandi interieur kan een prachtige balans creëren tussen luxe en eenvoud. Door aandacht te besteden aan kleuren, materialen, texturen en verlichting, kun je een harmonieuze en uitnodigende ruimte creëren die de serene en functionele schoonheid van Japandi weerspiegelt. Gebruik de tips en inspiratie in dit artikel om je eigen Japandi eetkamer te ontwerpen waarin je marmeren eettafel het stralende middelpunt vormt.

Aangesloten webshops